senyera

Informació arqueològica


Els arqueòlegs descobreixen restes d'una vil.la romana a Sentmenat -(El 9 Nou 28/9/1999)-
Una primera excavació ha posat al descobert dues tombes i un abocador domèstic

Una primera excavació arqueològica d'urgència a la masia de Can Palau Centre, de Sentmenat, ha servit per descobrir dues tombes i un abocador domèstic de l'època tardoromana (segles III i IV d.C.) que indiquen clarament l'existència d'una vil-la romana en aquesta zona.
Tot i que els terrenys del voltant de la masia eren una zona de força expectativa arqueològica -hi havien aparegut troballes fortuïtes com ossos, lloses i material divers-, la confirmació definitiva no es va produir fins el passat mes de juliol amb motiu de les obres d'urbanització del sector.
L'historiador local Esteve Canyameres va descobrir in situ algunes restes arqueològiques que evidenciaven l'existència de l'assentament romà. Immediatament va informar a l'Ajuntament i el Servei d'Arqueologia de la Generalitat, que van acordar la paralització de les obres el 2 d'agost. Entre el 6 i el 13 d'agost, tres arqueòlegs -Joan Manes Coll, Josep A. Molina i Jordi Roig- van excavar la zona i hi van trobar les dues tombes i uns retalls subterranis on estaven els abocadors domèstics amb abundants peces de ceràmica que, segons una nota feta pública ahir per l'Ajuntament de Sentmenat, "es pot atribuir sense cap mena de dubte a una vil-la romana, situada al camí romà que comunicava Caldes de Montbui i Terrassa".

Tombes destruïdes

Les dues tombes localitzades tenen característiques molt concretes. La primera consta d'un taüt de fusta, amb fons i laterals de ceràmica, i al seu contat hi ha un maletí de fusta i bronze de funcions funeràries. Del cos només se n'ha conservat la meitat inferior de les cames.
La segona tomba, a pocs metres de l'anterior, és una fossa simple amb coberta de lloses. Totes dues han estat destruïdes en bona part per l'acció de les màquines que treballaven en les obres de rebaixament.
Aquesta primera intervenció, a més, ha servit per localitzar dos nous retalls subterranis que seran excavats en la segona intervenció, que començarà el mes d'octubre. "Tot fa pressuposar l'existència de la vil-la romana, que segurament estaria ubicada on ara hi ha un bosc d'avellaners", explica Roig.
L'Ajuntament ha valorat la importància d'aquesta nova intervenció arqueològica que, segons diu l'escrit, pot ésser clau "per conèixer la història dels romans que van viure a Sentmenat".

Retorn

senyera