senyera

Informació arqueològica


Trovalles a Cal Llanes
Excavació d'urgència a Cal Llanes de la plaça de Dalt
A mitjans del mes de setembre van començar les obres per una actuació urbanística amb l'edificació de 16 cases al recinte que ocupen les actuals cases de cal Llanes de la Plaça de Dalt i els horts de cal Llanes que miren al carrer de Sabadell i a la Riera.

Aquesta actuació es feia a terrenys que des d'antic han estat part de l'antiga Sagrera de Sentmenat, Quan es va fer la claveguera general del poble l'any 1931, ja aparegueren restes a l'alçada de cal Llanes.

L'equip municipal de govern, com ja ens te acostumats, no va pensar, ni va fer res en allò que estigui relacionat en preservar el patrimoni arqueològic del poble. No cal ser un catedràtic per pensar que la zona on s'aprova l'actuació urbanística pot tenir algun patrimoni arqueològic, ja que és la part més antiga del nostre poble, la Sagrera medieval.

No fa massa temps, l'alcalde feia comunicats de premsa en els quals es declarava un gran defensor de la nostre història i patrimoni. Però com va passar l'any 1999 en el cas de la vila romana de Can Palau, ha estat la gent del carrer i no l'ajuntament la que ha hagut de moure's demanant la intervenció del Departament de Cultura de la Generalitat i salvar el que s'ha pogut de les excavadores.

En el poc espai que no havien rebaixat ja les màquines excavadores han aparegut prop d'una vintena de sitges, i diversos enterraments. La cronologia podria anar des d'època tardo romana fins a època medieval. Les restes sembla que tenen molta importància atès que demostren la gran amplitud de la sagrera medieval de Sentmenat i l'assentament humà des de l'època romana.
 
Fotos 1 i 2
Paret de l'hort de cal Llanes que limita amb el carrer de Sabadell (l'antic camí de la Sagrera a Sabadell)
cal llanes
cal llanes
Foto 3
Solar de l'hort de cal Llanes que limita a migdia amb el carrer de Sabadell (l'antic camí de la Sagrera a Sabadell) i a ponent amb la riera de Sentmenat (pintada amb color blau).
cal llanes
Foto 4
Fotografia de l'interior del solar on hi havia l'hort de cal Llanes, Està feta des de la banda que limita amb la riera de Sentmenat. És de notar el gran rebaix que s'ha fet. La porció de terreny proper a les cases (delimitada amb la cinta vermella i blanca, és on s'està excavant actualment.
cal llanes
Foto 5
Fotografia de l'interior del solar on hi havia l'hort de cal Llanes, Està feta des del patí d'una de les cases veïnes. Es pot apreciar el rebaix i l'afectació a la major part del solar. També es pot veure les restes d'una sitja (encerclat amb vermell) que denota fins on podria haver arribat l'àrea arqueològica, però que ja no si va ser a temps.
cal llanes
Foto 6
Camp de sitges ja excavades. Es pot observar com el rebaix on ara hi ha instal·lada la grua està a pocs centímetres de les sitges (encerclat en vermell). És a dir aquestes es van salvar "pels pels".
cal llanes
Foto 7
Perspectiva de la zona d'excavació mirant vers el carrer de Sabadell. Amb l'escala de mà posada al marge es pot apreciar el profund rebaix de terres i la porta que dona al carrer de Sabadell, dóna idea de la porció d'hort que quedava quan va començar el seguiment arqueològic de la Zona on s'està treballant actualment on apareixen sitges i enterraments (indicat en vermell).
cal llanes

Retorn

senyera