senyera

Informació arqueològica


Carta dels vilatans al
Sr. Josep Vilaró i Capella
Alcalde-president de l'ajuntament de Sentmenat
Plaça de la Vila, 1
 
 
Senyor, Els sotasignants, veïns de Sentmenat, preocupats perquè el creixement urbanístic sigui compatible amb la defensa i conservació del patrimoni històric del nostre poble, exposem

Primer: El terme se Sentmenat és creuat d'est a oest per un camí mil-lenari, que venint de Caldes de Montbui entre al nostre terme pel roure Gros de Corró i l'ermita de Sant Miquel de l'Arn, passa pel mas d'En Cisa, creua el torrent d'en Baiell (el tram fins a la carretera ha estat destruït pel nou polígon industrial), i puja pel Cap de la Serra. Continua pel Prat del Castell, travessa la riera de Sentmenat i puja a la plana de Can Palau. D'ací passa pel devant de Cal Guixer. creuant el torrent de Cosidor (o també anomenat de Can Ramoneda ) enfila vers la serra de Can Palau on entra al terme de Castellar del Vallès. Aquest camí en època romana connectava la vila termal d'Aqua Calidae (Caldes) amb la ciutat administrativa d'Egara (Terrassa). En tot el seu traçat s'han anat trobant restes arqueològiques d'assentaments romans, com les que s'han posat al descobert en l'actuació urbanística d'aquest estiu a la plana de Can Palau

Segon: El camí romà, anomenat camí ral de Terrassa en èpoques medieval i moderna, continua éssent utilitzat en molta part del seu traçat, per la bona accessibilitat a moltes zones del terme. Especialment a la zona de Can Palau, és lloc habitual de passeig peatonal, aprofitant la connexió amb el camí de Can Palau a Can Ramoneda i fins al pont de Castellar. El tram que travessa la plana de Can Palau des de la Riera fins al torrent de Cosidor, és una zona, en la que des de molts anys es coneixia l'existència de restes arqueològiques com les tombes de la cruïlla amb el camí de Can Ramoneda, sobre Cal Guixer. Fet que constava a les fitxes de patrimoni de l'Ajuntament.

Tercer: Manifestar la nostra preocupació perquè en principi sembla que no es pensa preservar aquest camí mil-lenari patrimoni històric del nostre poble. Ni tampoc integrar la seva traça original en el desemvolupament urbanístic de Can Palau. Les obres han afectat directament al camí romà en punt on inicia la baixada cap a la riera venint de la cruïlla de Cal Guixer (el tram que fa anys que no s'utilitza). El nou carrer (en terraplè), envaeix l'antiga traça del camí, cosa que evidencia que no es té en compte la conservació del vell camí. Els plànols urbanístics del sector Can Palau Centre i Nord, que hi ha a les oficines d'obres de l'Ajuntament, tampoc ho preveuen.

Quart: Manifestar finalment la nostra preocupació per la lentitud de l'equip de govern municipal en les actuacions per protegir les restes arqueològiques, atès la cronologia dels fets següents: La setmana del 19 al 25 de juliol, s'iniciaren les obres d'urbanització dels terrenys propers a la masia de Can Palau fins prop del camí romà, el dilluns dia 26 de juliol s'informà telefònicament a l'Alcalde i als serveis tècnics d'obres de l'Ajuntament que s'estava actuant en una zona on podia haver restes arqueològiques. El dimecres dia 28 és confirmat per testimonis presencials que ja s'havien destruït tombes romanes. Es torna a informar a l'Ajuntament dels fets, però les màquines continuaren treballant dijous, divendres i dissabte. Finalment l'ajuntament actuà, també gràcies a l'interès demostrat pel Servei d'Arqueologia de la Generalitat, el dilluns dia 2 d'agost, les obres es van parar. Els carrers oberts han anat a més profunditat que on es localitzaven les restes arqueològiques, amb la qual cosa, s'han destruït els vestigis. Malgrat això, sembla que els promotors de la urbanització i l'Ajuntament, treballaran perquè les obres es facin un cop recuperat tot el material arqueològic que pugui haver a la zona d'actuació urbanística.

Per tot això demanem:

Primer: Quines mesures concretes te previst l'equip de govern municipal per preservar el camí roma que travessa el nostre terme municipal, i especialment el tram de la zona de la Plana de Can Palau?

Segon: S'ha planejat l'equip de govern municipal, la possibilitat de preservar la traça del camí romà i integrar-la en el pla d'urbanització com a passeig peatonal que enllaçaria amb el camí de Cap Palau a Can Ramoneda i connectaria amb el parc de la Riera, la Serra i el Castell, atès l'escassetat de vials per on poder passejar tranquil-lament sense patir per l'intens trànsit rodat de la majoria de carrers del poble?

Tercer: Quin pla té l'equip de govern municipal per evitar en el futur que qualsevol actuació urbanística no malmeti el patrimoni històric o arqueològic de Sentmenat, amb l'objectiu que no es tornin a repetir actuacions desafortunades que han comportat la destrucció del registre arqueològic, com ha passat a àmbits de la rectoria vella i als nous vials de Cal Palau?

Quart: Es demana resposta per escrit a aquestes qüestions i que es doni publicitat formal tant del nostre escrit com de la resposta de l'equip de govern a traves del butlletí municipal d'informació, ja que entenem que aquest tema és d'interès general del poble.


Finalment apel-lar a la serietat dels partits polítics que formen l'equip de govern municipal per tal que les promeses electorals contingudes en els programes presentats a les eleccions de juny del 1999 (punt 1, 12, 16 i 23 del programa del PSC-PSOE i apartats de medi ambient, de cultura, ensenyament i esports i informació al ciutadà del programa d'Esquerra Unida i Alternativa-els Verds) siguin assumides com a compromisos ferms davant els vilatans de Sentmenat


Sentmenat, 19 de setembre de 1999

S'han recollit 289 signatures.

Retorn
senyera