senyera

Informació arqueològica


Trovalles a Cal Llanes

Excavació d'urgència a Cal Llanes de la plaça de Dalt

En només 80m2 dels 1400 de la finca hi han aparegut 23 sitges i 21 inhumanacions,

La Generalitat diu que s'ha trinxat un jaciment medieval a Sentmenat.
El 9 punt - diumenge 22 desembre 2002
Les obres d'habitatges d'Immober Caldes que s'estan fent en un solar del carrer Sabadell de Sentmenat han arasat restes arqueològiques. L'empresa Arqueociència va entrar a la finca, fa cosa de tres setmanes, després que un veí denunciés a l'Ajuntament que les màquines estaven trinxant un jaciment arqueològic.
El consistori va paralitzar les obres a la vegada que avisava el Servei d'Arqueologia de la Generalitat. Els treballs d'excavació van acabar dimecres oficialment i hi han aparegut 23 sitges i 21 inhumanacions d'entre els segles IX i XI en només 80 metres quadrats dels quasi 1400 que tenia la finca. El jaciment hauria estat a tota la finca? La responsable d'Arqueologia, Cristina Belmonte, confirma que "havia de ser més extens" tot i que dificilment cobriria tot el solar - que ja estava rebaixat quan hi vam entrar.
Inicialment, s'especulava que en el sector hi havien d'aparèixer restes tardoromanes -segle V dC- però en realitat n'han aparegut del IX i també algunes estructures modernes del segles XIX. Belmonte, tot i que només disposa de les dades de camp per fer una valoració, diu que "no em quadra" que sigui un poblat que tingui continuïat des del V fins el IX, encara que, efectivament, hagin aparegut restes romanes dins d'algunes tombes. Ella vincula les restes arqueològiques a l'església de Sant Menna i a la sagrera corresponent. Des d'Arqueociència consideren el jaciment "interessant per estudiar-lo però no per conservar-lo".
Les irregularitats arqueològiques a Sentmenat no són novetat. El fiscal de Barcelona Francisco Javier Pérez Ruiz ha acusat l'actual alcalde, Josep Vilaró, de no respectar els vestigis romans que hi havia a la finca de Can Palau -on el 1999 es va construir una urbanització-. El fiscal va actuar d'ofici després de rebre un escrit d'uns veïns del poble en què es criticava la poca sensibilitat municipal a Can Palau, però també a l'antiga rectoria de la parròquia on ara hi ha la biblioteca-.
L'alcalde diu que és innocent ja que, per exemple, en el cas de la biblioteca, encara no exercia. Tant a Can Palau com a la finca actual s'hi havien fet trovalles abans, però, en cap de les dues obres, l'Ajuntament va exigir seguiment arqueològic.

No hi ha il·legalitat però es perd registre arqueològic

L'historiador i veí de Sentmenat Esteve Canyameres admet que la finca on han aparegut les restes no estava marcada com a zona d'expectativa arqueològica. Però critica que la poca sensibilitat municipal ha comportat la desaparició de més restes històriques. Canyameres denuncia que, des del 1999 arran de les troballes de Can Palau-, l'Ajuntament va iniciar els tràmits per fer un pla de protecció arqueològic però que mai s'ha arribat a aprovar. Per aixó, l'historiador denuncia que, tot i que no hi ha il·lealitat, el resultat és que es perd registre arqueològig.
Canyameres insisteix que a la finca on les últimes setmanes s'ha estat treballant amb màquines -fins que es va descobrir que hi havia restes arqueològiques-"se sabia per tradició oral que quan s'excavava una mica sortien ossos". Per l'historiador, mentre es manté la promesa del pla de protecció, se segueixen acceptant permisos d'obres que trinxen els jaciments fins que apareix la denúncia.



Retorn



senyera